• CONCERTUL DE GALĂ

  GALA CONCERT

  Concertul de Gală propune a atinge climaxul tensiunii arhitecturale a “crescendoului” muzical al acestei editii de festival. Ascensiunea ansamblurilor camerale din concertelor anterioare se vor uni intr-o singură fortă simfonică, cea a orchestrei . Alături de trei solisti se vor prezenta trei lucrări monumentale din ierarhia supremă a repertoriul muzicii clasice pentru un deznodământ corespunzator tensiunii energetice superlative, acumulată pe durata festivalului.

  SibeliusConcerto for Violin and orchestra in D minor Op. 47

  INTERVAL

  Antonin DvorakConcerto for Cello and orchestra in B minor Op. 104

  George Gershwin– “Rhapsody in Blue” for Piano and Orchestra

  Artiști:
  Gabriel Bebeșelea – Conductor, Andrey Baranov – Violin, Margarita Balanas – Cello, Daniel Ciobanu – Piano,
  Iași Philharmonic Orchestra

Filarmonica de stat „Moldova”Iaşi

Filarmonica „Moldova”, instituție cu activitate concertistică permanentă, a fost inaugurată la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Național din Iași, cu un concert dirijat de George Enescu.

În primăvara anului 1953 se produce un eveniment care va deschide perspective noi de dezvoltare artistică: înființarea Corului, sub conducerea profesorului, muzicologului și dirijorului George Pascu. În toamna aceluiași an va căpăta titulatura de Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași.

În 1962, la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii vine tânărul dirijor Ion Baciu, care va transforma acest ansamblu într-unul de rang național. În scurt timp internațional, în 1971 are loc primul turneu peste hotare, în Germania. Stimulați de ascensiunea artistică a orchestrei Filarmonicii, în 1973 se organizează prima ediție a Săptămânii muzicii românești, ce va deveni ulterior Festivalul Muzicii Românești. Tot în 1973, orchestra Filarmonicii ieșene este invitată pentru prima dată să participe la Festivalul Internațional „George Enescu”.

Demonstrând un profund și respectuos angajament față de eforturile muzicienilor fondatori, Filarmonica ieșeană a creat o istorie extraordinară. Între altele, pe scena de concerte ieșeană au evoluat interpreți aflați la începuturile carierei, ce au devenit apoi artiști de renume mondial, dar și personalități deja consacrate. Filarmonica ieșeană a devenit la rândul ei o prezență artistică remarcată și apreciată nu o dată, pe scenele de concert din țară și din străinătate.

Pentru promovarea valorilor inestimabile ale culturii muzicale românești și păstrarea spiritului național în muzică, pentru promovarea muzicii culte în rândul tinerelor generații și pentru recunoașterea muzicii românești peste hotare, la 25 martie 2015, la Castelul Peleș, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași a fost decorată cu Ordinul Crucea Casei Regale a României, distincție conferită profesorului univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul general al instituției, de Principesa Moștenitoare Margareta, în numele Majestății Sale, Regele Mihai I.