• 9 Septembrie / 20.00

  CONCERTUL DE GALĂ

  Concertul de Gală propune a atinge climaxul tensiunii arhitecturale a “crescendoului” muzical al acestei editii de festival. Ascensiunea ansamblurilor camerale din concertelor anterioare se vor uni intr-o singură fortă simfonică, cea a orchestrei . Alături de trei solisti se vor prezenta trei lucrări monumentale din ierarhia supremă a repertoriul muzicii clasice pentru un deznodământ corespunzator tensiunii energetice superlative, acumulată pe durata festivalului.

  SibeliusConcerto for Violin and orchestra in D minor Op. 47

  INTERVAL

  Antonin DvorakConcerto for Cello and orchestra in B minor Op. 104

  George Gershwin– “Rhapsody in Blue” for Piano and Orchestra

  Artiști:
  Gabriel Bebeșelea – Conductor, Andrey Baranov – Violin, Margarita Balanas – Cello, Daniel Ciobanu – Piano,
  Iași Philharmonic Orchestra

“unul dintre cei mai talentați dirijori născuți în ultimele decenii în România”

Revista Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011

Gabriel Bebeşelea

Dirijor

Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitatea sa, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind “unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Philharmonia Orchestra din Londra, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Tchaikovsky Symphony Orchestra Moscova, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra.

În Romania, Gabriel Bebeșelea dirijează în mod regulat orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica de Stat Sibiu.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat un CD cu “Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” și opera “Strigoii” de George Enescu. CD-ul va fi lansat la casa de discuri Capriccio în 2018.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează în stagiunea actuală și cele viitoare se numără Sarah Chang, Ray Chan, Robert Levin, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Sayaka Shoji, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, etc.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. În afara României, a dirijat producții ale operelor “Il viaggio a Reims” la Festivalul de Opera “Rossini” din Pesaro în vara anului 2016 și “Mireasa ţarului” de Rimsky-Korsakov la Opera Perm în februarie 2017. Ambele productii s-au bucurat de un succes răsunător.

Gabriel Bebeșelea este câstigător al concursurilor de dirijat “Lovro von Matačić” (2015) şi “Jeunesses Musicales” (2010), precum și seminifinalist al concursurilor de dirijat „Donatella Flick” al London Symphony Orchestra (2014) și „Gustav Mahler” al Bamberger Symphoniker în 2016. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”.

În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Gabriel Bebeșelea este în prezent doctorand al aceleiaşi universităţi, sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu.

Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.