• 8 Septembrie / 19.00

  CONCERTUL “CRESCENDO”

  Programul muzical Crescendo debutează cu tema copilăriei ilustrată de cele treisprezece capodopere de tip miniatură care alcătuiesc lucrarea impresionantă Scene din Copilărie compusă de Robert Schumann pentru piano solo. Vom fi apoi conduși printr-un duet de coarde și mai apoi un trio cu ajutorul unor lucrări de un provocator spirit tânăr compuse de Johannes Brahms și Sergei Rachmaninov. Vom continua excursiunea de pe tărâmul tinereții cu un qartet în premieră compus de artistul nostru resident Pierre Audiger. Concertul culminează cu o interpretare răsunatoare a unei lucrări pasionale și mature aparținând compozitorului Cesar Franck.

  Robert Schumann – Kinderszenen op.15
  Von fremden Ländern und Menschen (Of Foreign Lands and Peoples)
  Curiose Geschichte (A Curious Story)
  Hasche-Mann (Blind Man’s Buff)
  Bittendes Kind (Pleading Child)
  Glückes genug (Quite Happy)
  Wichtige Bebebenheit (An Important Event)
  Träumerei (Dreaming)
  Am Camin (At the Fireside)
  Ritter vom Steckenpferd (Knight of the Hobby-Horse)
  Fast zu ernst (Almost too Serious)
  Fürchtenmachen (Frightening)
  Kind im Einschlummern (Child Falling Asleep)
  Der Dichter spricht (The Poet Speaks)
  Artist: Graeme McNaught

  Johannes Brahms – Scherzo in C minor opus posthume
  Artiști: Graeme McNaught & Kristine Balanas

  Sergey Rachmaninoff – Trio élégiaque no.1 in G minor
  One Movement (più vivo – con anima – appassionato – tempo rubato – risoluto)
  Artiști: McNaught, Kristine Balanas & Alberto Cassadei

  Comissioned Piece for Premiere in the Festival
  Artiști: Pietro Bonfilio, Bogdan Ciobanu, Pierre Audiger, Alberto Cassadei

  Cesar Franck– Piano quintet in F minor opus 14

  Moltomoderato quasi lento – Allegro
  Lentocon molto sentimento
  Allegronon troppo ma con fuoco

  Artiști: Graeme McNaught, Kristine Balaans, Michelle Dierx, Catalina Toma, Alberto Cassadei

Graeme McNaught

Pianist

Graeme McNaught , pianist scoțian originar din Motherwell, a studiat în Glasgow, Munich și Salzburg, finalizându-si studiile sub îndrumarea cunoscutei pianiste și profesoare Maria Curcio, în Londra.

Cu o carieră tumultoasă concertând în numeroase festivaluri și săli de concerte din Europei și Asia,Graeme s-a remarcat îndeosebi în anul 1986 când a devenit castigătorul premiului întâi al primei ediții a concursului Scottish Piano Competition, în Glasgow.

Interesul deosebit fată de compozitorii contemporani și asocierea sa cu Award-Winning Chamber Group of Scotland a rezultat în numeroase premiere a diferitelor compoziții contemporane și experimentale fiind extrem de activ în diverse proiecte colaborative fie în tară, fie în străinătate.

A colaborat cu distinși muzicieni și maeștri în “lieder” și muzică de cameră precum Willard White, Lynn Harrrel și Ruggiero Ricci, alături de care a înregistrat lucrări începând cu Sarasate și ajungând pană la Beethoven.

Alături de grupuri ca Hebrides Ensemble, The Ever Eclectic Mr McFall’s Chamber Orchestra și Scottish Chamber Orchestra, Graeme este apreciat și invitat frecvent în turnee și concerte.

Cariera de profesor a pianistului nu este mai puțin diversă. A predat lecții de pian în Germania, Elveția, Coreea de Sud și din 1990 a devenit lector în Keyboard Studies la Royal Conservatoire of Scotland.