• 9 Septembrie / 20.00

  CONCERTUL DE GALĂ

  Concertul de Gală propune a atinge climaxul tensiunii arhitecturale a “crescendoului” muzical al acestei editii de festival. Ascensiunea ansamblurilor camerale din concertelor anterioare se vor uni intr-o singură fortă simfonică, cea a orchestrei . Alături de trei solisti se vor prezenta trei lucrări monumentale din ierarhia supremă a repertoriul muzicii clasice pentru un deznodământ corespunzator tensiunii energetice superlative, acumulată pe durata festivalului.

  SibeliusConcerto for Violin and orchestra in D minor Op. 47

  INTERVAL

  Antonin DvorakConcerto for Cello and orchestra in B minor Op. 104

  George Gershwin– “Rhapsody in Blue” for Piano and Orchestra

  Artiști:
  Gabriel Bebeșelea – Conductor, Andrey Baranov – Violin, Margarita Balanas – Cello, Daniel Ciobanu – Piano,
  Iași Philharmonic Orchestra

Margarita Balanas

Violoncelistă

Margarita Balanas este considerată ca fiind unul dintre cei mai incitanți și versatili artiști ai generației sale curente. Cunoscută in principal pentru imaginatia sa efervescenta, Margarita se remarca de asemenea  printr-o aparitie scenica extrem de variata reusind a creea momente care circula in permanenta pe spectrul emotional , fara a lasa simtita prezenta tehnicii instrumentului, ci doar a muzicii.

Studiile muzicale le-a început la 6 ani cu Arvīds Tareilași Maris Villerušs  la Emīls Darzins Specialist School of Music in Riga. După s-a mutat în Anglia pentru a continua studiile la Purcell School of Music, îndrumată de Alexander Boyarsky . Având ca mentor pe Lynn Harrell, Margarita a fost selectată printre cei 6 violonceliști care vor lua poarte la a treia ediție Gautier Capuçon’s Classe d’Excellence de Violoncelle  la  Louis Vuitton Foundation.

La vârsta de 17 ani a avut debutul ei solo in prestigioasa sala de concert Wigmore Hall și de atunci a interpretat rolul de solistă în întreaga Europa, în Asia, America de Nord și Australia, incluzând și un recital solo la Royal Festival Hall in 2016.

Margarita  a colaborat cu Trevor Pinnock, Murray Perahia, Sir Mark Elder, Sir Peter Maxwell Davies, Lynn Harrell, Peteris Vasks, Signum Saxophone Quartet, Christoph Richter, Carlos Izcaray, Thomas Riebl, Ilan Rechtman, și David Thomas. De curând a primit invitația de a merge într-un turneu cu Mutter Virtuosi, Margarita fiind selectată chiar de superstarul violonist Anne-Sophie Mutter.

Alături de sora ei, violonista Kristine Balanas, au urcat pe scene în toată lumea, uimind publicul  cu splendoarea lor virtuoasă. Recent, cele două surori au avut un turneu pe întreg teritoriul Israelului, un turneu care s-a dovedit un adevărat succes încât cele două au fost invitate să revină pentru a concerta, fie ca soliste, fie in duet.

Margarita a obținut numeroase premii la competiții internaționale și este susținută de Anne Sophie Mutter Foundation,  de curând de asemenea primind distinctia medaliei de argint din cadrul Worshipful Company of Musicians .

Charles Adolphe Gand ‘Auguste Tolbecque’ 1849  este violoncelul pe care Margarita isi sustine concertele , fiind împrumutat cu generozitate de catre Little Butterfly Foundation.

Celebrul compozitor Camille Saint-Saëns a dedicat Concerto No. 1 pentru violoncel si orchestra luiAuguste Tolbecque care a interpretat concertul în premieră pe acest violoncel în 1873.