13
SEPTEMBRIE
2019
PIATRA NEAMȚ
ROMÂNIA

OPUS:2
PIANO EDITION

DUALITY

JEANS CONCERT

• Rubik Hub (Ștrand - Piatra Neamț)

13/09
JEANS CONCERT / 19:00

CONCERT PE BAZĂ DE INVITAȚII

Concert oferit cu suportul Rubik Hub pentru a celebra întâlnirea gândirii de tip antreprenorial cu energia creativă a artelor.

Locație: Rubik Hub (Ștrand – Piatra Neamț)

• Pietro Bonfilio / Pianist Repertoriu Clasic
• Omri Mor / Pianist Jazz

PARTEA I / CLASIC

Pietro Bonfilio

• Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata in C minor K.457

• Piotr Ilych Tchaikovsky –  Dumka

• Dmitri Kabalevksy – Sonata op.46 no.3

• Pierre Audiger – “Lumiere Sous le Dome”

• Maurice Ravel – Alborada del Gracioso din suita  “Mirroirs”

PARTEA a II a / JAZZ

Omri Mor – solo

• Jazz Standards

• Caravane

• Someone to watch over me

• Love for Scale

A doua seară a Neamț Piano Festival vă propune o dualitate suculentă, senzuală, irezistibilă, a întâlniri dintre clasic și jazz. Pietro Bonfilio, pe care spectatorii fideli ai Festivalului l-au putut vedea și anul trecut, revine cu un program solo variat și atrăgător, cu sau fără papion. Sonata în do minoreste una din cele doar două lucrări compuse în acest gen de Mozart în tonalități minore, alături de Sonata în la minor. Amândouă ies în evidență nu doar prin modul tonal ales, ci și prin conținut, fiind considerate printre cele mai dramatice piese pentru pian scrise de Mozart, care anticipează spiritul romantic al generației următoare. Trecem apoi brusc în Rusia țaristă a sfârșitului de secol XIX, în care căutarea unei voci proprii a culturii naționale își găsește în Ceaikovski un susținător moderat, preocupat mai mult de integrarea naunțelor locale într-un limbaj occidental. Dumkaface excepție, fiind vorba de un gen muzical specific slav, în care și Dvorak, și Janacek au excelat. Baladă epică având un conținut reflexiv sau melancolic, Dumka evocă spiritul popular autentic. Ceaikovski îl surprinde într-o ”scenă rustică rusească”, în forma unei fantezii cu variațiuni, pe baza unei teme dezvoltate amplu și virtuoz, care revine apoi la final. Cu Sonata  de Kabalevski rămânem în Rusia, dar cea sovietică, a secolului XX, prin muzica unui compozitor care s-a adaptat foarte eficient rigorilor impuse de estetica realismului socialist, instrument al puterii comuniste de impunere a unui limbaj artistic accesibil maselor. Totuși, această Sonatăîi face dreptate unui compozitor prea aspru judecat de posteritate pe baza compromisurilor politice făcute. În ea descoperim idei originale, explorări armonice și formule ritmice ce amintesc de contemporanii săi Prokofiev și Șostakovici și o capacitate remarcabilă de punere laolaltă a unor segmente aparent disparate într-un discurs consistent și captivant. Cireașa de pe tortul tânărului muzician italian o pune Maurice Ravel, cu unul dintre ”caii de curse” ai repertoriului pianistic – Alborada del gracioso (Cântecul matinal de dragoste al clovnului). Aranjată de compozitor ulterior pentru orchestră, Alboradaface parte din Suita Miroirs (Oglinzi), dedicată de Ravel unui grup de artiști inovatorii autointitulați Apașii sau Huliganii, căruia Ravel i-a aparținut în tinerețe. Strălucitoare, plină de efecte și sonorități pianistice noi pentru începutul secolului XX, Alborada reprezintă un reper important în creația lui Ravel, fiind unul dintre primele exemple din creația sa, în care compozitorul francez a apelat al fondul muzical al folclorului spaniol, în configurarea ritmică, melodică și armonică. LA celălalt capăt al carierei sale, Ravel avea să atingă apoteoza cu o altă lucrare îmbibată de spirit iberic – Bolero.

În partea a doua, dăm jos papionul, descheiem cel puțin un nasture la cămașă și ne așezăm confortabil pentru a-l asculta pe marele pianist israelian de jazz Omri Mor, care reinventează pianul într-o cheie personală, pe cât de originală, pe atât de entuziasmantă. Standarde de jazz și compoziții proprii, într-o cascadă de sunete antrenante, surprinzătoare, alteori melancolice și suspendate, și întotdeauna neobosit oferite de o imaginație bogată și generoasă. Ce dualitate mai frapantă și mai inevitabilă, decât cea a instrumentului-rege, când solemn și spiritual, când jucăuș și nonconformist, după placul celor care știu să-i dezlege secretele și să le prefacă în povești la ceas de seară, într-un septembrie de vară târzie?

Mihai Cojocaru

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com