PETRAS
GENIUŠAS/
pianist

OPUS:2
PIANO EDITION

DUALITY

12-15
SEPTEMBRIE
2019
PIATRA NEAMȚ
ROMÂNIA

• Cinema Mon Amour ( Dacia )
• Cetatea Neamț
• Rubik Hub (Ștrand - Piatra Neamț)

PETRAS GENIUŠAS

Pianistul Petras Geniušas este unul dintre cei mai proeminenți, versatili și aventuroși artiști lituanieni. Stăpânind un vast repertoriu al operelor clasice, romantice și contemporane, are apariții frecvente în recitaluri și concerte cu orchestre simfonice lituaniene, diverse ansambluri de cameră și alături de alți muzicieni. A împărțit scena cu  giganți precum Rostropovici, Menuchin, Kniazev, Geringas, Chekassin, Tarasov. Dincolo de aparițiile sale ca muzician clasic, Petras Geniušas poate fi adesea văzut participând în spectacole de teatru și musical, precum și în proiecte de jazz sau crossover. De la virginiștii englezi și muzica etnică din diferite părți ale lumii până la muzica de avangardă, jazz și dance beat, interesele sale muzicale depășesc cu mult granițele rolului său de pianist clasic. Acestă diversitate de angajamente muzicale influențează modul în care interpretează muzica clasică și face din acest virtuoz un muzician cu adevărat special.

Documentarul “Improvizație.Tema: Petras Geniušas” în regia lui Monika Juozapavičiūtė, realizat în 2004 pentru Radio și Televiziunea Națională Lituaniană, ilustrează personalitatea multidemensională a acestui artist, nu în tuxedoul de concert clasic, ci în haine obișnuite, petrecându-și timpul cu familia, colegii, prietenii și elevii între Vilnius, Moscova și Londra.

Ca recunoaștere a activităților sale concertistice și a realizărilor artistice, Petras Geniušas a devenit beneficiar al Premiului Național Lituanian 1992 și al Premiului Creativității WIPO 2004. În 2011 a primit medalia Ministerului Culturii “Adu-ți lumina și crede”. În 2015, Petras Geniušas a primit ordinul Marelui Duce Gediminas.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com